Ha tippelnem kéne, hogy melyik volt itthon az első rakott ételünk, akkor a rakott krumplit mondanám. Aztán jött a többi úri huncutság. Ahogy sok mdent, a rakott krumplit is 100-féleképpen lehet készíteni. Ebben a verzióban semmi extra ncs, csak egy kis padlizsánnal van felturbózva.

A padlizsános rakott krumpli első lépéseként a tojásokat és a krumplikat külön-külön, bő vízben feltesszük főzni. A krumpli vizét sózzuk is. A tojásokat kb. 10, a krumplikat pedig mérettől függően puhulásig főzzük, majd mdkettőt leszűrjük és hagyjuk kissé kihűlni. A tojásokat megpucoljuk. 

A  főtt tojásokat, a krumplit, a padlizsánt és a kolbászt felkarikázzuk kb. 0,5 cm-es szeletekre. A tejfölben elkeverjük a sót, a borsot és a reszelt fokhagymát, és jöhet a rétegezés. 

A padlizsános rakott krumpli összeállítása:

A tál aljába teszünk egy réteg krumplit, majd jöhet egy réteg kolbász, tojás, aztán a padlizsán, az egészet megkenjük a tejföl egy részével, majd ismét a krumpli, a tojás, a kolbász és a padlizsán, megt tejföl, és ezt addig csáljuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg a rakottas tetején tejföl legyen. 

Sütés:

Megszórjuk a reszelt sajttal és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 45 percre. Az első 20 percben érdemes lefóliázni, de úgy, hogy a fólia ne érjen a tetejéhez – így a sajt nem ég meg, és a keletkezett gőzben a padlizsán is szépen meg tud puhulni. 20 perc után levesszük a fóliát és további 25 perc alatt készre sütjük. Ha szeretnénk, hogy a sajt jobban rápiruljon, akkor az utolsó 3 percben kapcsoljuk a sütőt grillfokozatra. Hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk.

padlizsanos-rakott-krumpli-1
Padlizsános rakott krumpli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Ha tetszett a padlizsános rakott krumpli receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Még több izgalmas variáció rakott krumplira:

Sonkás-zöldséges rakott krumpli

Virslis rakott krumpli

Lecsós rakott krumpli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük