Nem tudom, miért alakult ki az a sztereotípia, hogy a fomfőzelék a neve ellenére nem fom. Szertem igenis egy rendkívül ízgazdag főzelék, amit nálunk kimondottan szeretnek a gyerekek. Hogy miért? Mert jól van elkészítve!

A fomfőzelékhez először olajat melegítünk egy lábasban, hozzáadjuk a fomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és közepes hőfokon 6-8 percig dszteljük. Hozzáadjuk az 1 cm-es kockára vágott krumplit, majd közepesen erős hőfokon 1 percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel és addig főzzük, amíg a víz teljesen el nem párolog. (Erre azért van szükség, mert a krumplak egy kicsit több időre van szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon.) Megszórjuk a kristálycukorral, átkeverjük, majd hozzáadjuk a zöldségkeveréket is. Felöntjük a tejjel, amikor forr, megsózzuk, és közepes hőfokon, időnként megkevergetve addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ez 10-15 perc. A főzés utolsó 2 percében hozzáadjuk a kukoricát is.

A habaráshoz a tejfölben elkeverjük a lisztet, hőkiegyenlítünk, vagyis 1-2 merőkanálnyit merünk a tejfölre a forró léből, elkeverjük, majd fokozatosan a főzelékhez adjuk, ezzel sűrítve azt.

A legvégén a főzelékhez adjuk a vajat, a frissen aprított petrezselymet és a balzcetet is.

A tükörtojáshoz a serpenyőt felmelegítjük és az olajon megsütjük a tojásokat, amit sózunk és borsozunk. A kész fomfőzeléket tányérba szedjük, és egy-egy tükörtojással a tetején tálaljuk.

fomtozelek-gyerekeknek
Fomfőzelék gyerekeknek (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett a fomfőzelék gyerekeknek recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

A gyerekek néha nagyon válogatósak tudnak lenni, de nálunk biztosan találtok mdenkek kedvére való falatokat! A fomfőzelék gyerekeknek receptje után ezeket is próbáljátok ki!

Rántott hal

Almás-zöldborsós tésztasaláta csirkemellel

Sonkás-kukoricás pizza leveles tésztából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük