Én a legjobban a tyúkhúslevest kedvelem – olyan ízes, aranyló nedűt lehet belőle készíteni, amek párja ncs. És nemcsak az ünnepekkor, de alapból is van, hogy csempészek bele egy kis csillagánizst. Nem bántó, mégis ad egy kis extra ízt a levesnek. Ilyenkor, karácsonykor érdemes kicsit feldobni ezzel az extra fűszerrel!

A tyúkot alkatrészeire szedjük és egy nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük a vízzel és felforraljuk. Amikor forr és elkezd habosodni a víz teteje, visszavesszük a hőfokot, és egy kanál vagy kis szűrő segítségével eltávolítjuk a habot a lé tetejéről. Ezt addig csáljuk, amíg szte teljesen tiszta nem lesz a leves teteje. 

Ekkor hozzáadjuk a megtisztított sárga- és fehérrépát, a káposztát, a zellergumót, a karalábét, a vöröshagymát, a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot, a szerecsendiót, a gyömbért, a csillagánizst, a fekete borsot és a petrezselymet, sózzuk és gyöngyöztetve 4 órát főzzük. A főzési idő eltérő lehet a tyúk korából adódóan. Én egy viszonylag nagyobb, idősebb állattal dolgoztam, amek a főzési ideje kb. 4 óra volt.

Májgombóc készítése:

Míg fő a leves, elkészítjük a májgombócot, amihez a zsemléket vízbe áztatjuk. A májat megtisztítjuk, majd egy kés segítségével kaparni kezdjük úgy, hogy egy pépet kapjunk. A hagymát és fokhagymát fomra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk. A májhoz adjuk a hagymás keveréket, a fomra vágott petrezselymet, beleütjük a tojásokat és hozzákanalazzuk a zsemlemorzsát. A vizet alaposan kyomkodjuk a zsemlékből, krémesre aprítjuk és ezt is hozzáadjuk a keverékhez, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk. Egy lágy, de kanállal formázható masszát kell kapnunk. Ha esetleg hígnak találjuk – ez függhet attól, hogy mennyire nyomkodtuk ki a zsemlét –, zsemlemorzsa segítségével sűrítjük. 

Egy lábasban gyöngyözésig melegítjük a vizet, majd két kanál segítségével megformázzuk a gombócokat, és beletesszük a vízbe. 10 percig főzzük, majd kiszedjük a vízből.

Tálalás:

Amikor a leves elkészült, kivesszük belőle a tyúkot és a zöldségeket, hagyjuk 10 percet ülepedni, majd egy benedvesített konyharuhán vagy textilpelenkán átszűrjük. A tyúkhúslevest a zöldségekkel, a hússal és a májgombóccal tálaljuk.

karacsonyi-tyukhusleves-majgomboccal-2
Karácsonyi tyúkhúsleves májgombóccal (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett a karácsonyi tyúkhúsleves recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük