A tejberizs a legtöbbekben klassz gyerekkori emlékeket idéz fel, így ezen felbuzdulva elkészítettem egy karakteres, pikáns gyümölcsraguval turbózott felnőtt változatot.

A tejberizsfelfújt rumos meggyel igazi csemge, amivel kedvezhettek az édesszájú ismerőseiteknek. Először a tejberizshez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a rizst, megsózzuk és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ezután lefedjük és a legkisebb fokozaton készre pároljuk, majd még forrón hozzákeverjük a vajat, és hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a meggyragut, amihez egy lábasban a cukrot megkaramellizáljuk, felöntjük a vízzel és felforraljuk. A citrom és a narancs héját lereszeljük későbbi felhasználásra. Beleszórjuk a meggyet, újra felforraljuk, majd beleöntjük a citrom levét. A keményítőt kikeverjük a narancs levével, hozzáadjuk és kb. 2 perc alatt készre forraljuk a ragut. Ha kihűlt, beleöntjük a rumot is.

A 250 ml-es bögréket alaposan kivajazzuk és bevonjuk a mulaliszttel. (Ha nem gond a glutén, kekszmorzsát is nyugodtan használhatsz.) A bögréket hűtőbe tesszük, hogy a vaj megdermedjen.

A tejberizsfelfújt sütése

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a citrusok lereszelt héját, majd a rizshez keverjük, és mehet bele a tejszín és a sütőpor is. A fehérjét kemény habbá verjük, végül ezt is a rizsbe dolgozzuk.

A poharakat négy részletben feltöltjük a rizses alappal, és közé mdig teszünk egy kocka csokoládét. A betöltött bögréket egy mélyebb tepsibe állítjuk, amibe 1 cm vastagon vizet öntünk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük, majd tálalásnál ízlés szert megszórjuk porcukorral és kanalazunk mellé a rumos meggyből.

tejberizsfelfujt
Tejberizsfelfújt rumos meggyel (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 35 perc

Ha tetszett a tejberizsfelfújt rumos meggyel recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük