Nyáron a klasszikus fahéjas vagy épp a kakaós csigákat lecserélhetjük egy gyümölcsösebb változatra.

Az epres csiga tésztájához az élesztőt belemorzsoljuk a meleg tejbe, beleszórjuk a cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson. A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgáját, a sót, az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Végül hozzácsurgatjuk a vajat, és szép, sima tésztát dagasztunk belőle. Letakarva 40-50 percig kelesztjük.

Közben az epreket egy lábasba dobjuk (ha friss eperrel dolgozunk, kockákra vágjuk előtte, hogy hamarabb ragussá váljon), hozzáadjuk a cukrot, és 10-15 perc alatt alaposan összefőzzük. Belekeverjük a citromlevet, az 1 ek vízben elkevert keményítőt, és kevergetés mellett hagyjuk, hogy egyszer felforrjon még, és így besűrűsödjön. A végén belekeverjük a vajat, és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, és lisztezett felületen kb. 45 x 50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az eperraguval és feltekerjük. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és 2 db 18 x 25 cm-es tepsibe rakosgatjuk a csigákat, viszonylag szorosan, hogy a lekvár ne folyjon ki sütés közben. Lefedve 20 percig kelesztjük a csigákat, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 25 percre.

Mikor kihűlt, a mascarponét összekeverjük a porcukorral és a citromhéjjal, és a mázat megszínezzük színezékkel, céklaporral vagy málnaszörppel. Ezt rákenjük a csigák tetejére, és megszórjuk fehércsoki-reszelékkel.

Epres csiga (Fotó: Erdőháti Áron)

Ha tetszett az epres csiga receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Még több epres süti:

Cukormentes epres muff

Epres ekler fánk

Tejfölös-epres süti

</script

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük