Általában a paradicsomra sós kontextusban gondolunk mt egy saláta vagy szósz összetevőjére. Pedig a paradicsom egy gyümölcs, ami tele van édes és zamatos ízekkel, így tökéletes arra, hogy lekvárt készítsünk belőle. Én egy sajtkrémes kovászos kenyéren imádom a legjobban ezt a pikáns lekvárt.

A paradicsomlekvár elkészítésének első lépéseként a megmosott paradicsomokat feldaraboljuk és beletesszük egy fazékba. Alacsony lángon 20-25 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét és belereszeljük a gyömbért is. Sózzuk, beleöntjük a befőzőcukrot és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, ez kb. 5 perc. Ne ijedjünk meg, mivel a paradicsom sok vizet enged, forrón nem lesz olyan sűrű, mt más lekvár. Ahogy hűl, úgy fog besűrűsödni.

Botmixerrel egy kicsit pépesítjük, és még forrón a tiszta üvegekbe szedjük. Lezárjuk az üvegeket, szárazdunsztban kihűtjük és már használhatjuk is.

paradicsomlekvar
Paradicsomlekvár (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett a paradicsomlekvár receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Próbáljátok ki a többi lekvárt is Roxitól:

Almáspite-dzsem

Rózsavizes-rózsaborsos málnalekvár 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük