Az olasz konyha egyik legismertebb raguja a bolognai ragu, amit egyébként ők abszolút nem így hívnak. 😀 De a lényeg nem ez, hanem az, hogy ez a ragu még egy lepénykenyérbe töltve is kiválóan működik!

A bolognai raguval töltött lepény tésztájához a lisztet egy dagasztótálba szórjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a vízzel és kb. 6 percig dagasztjuk. Hozzáadjuk a sót és további 3 percig dagasztjuk. Egy tálcát lekenünk olajjal, rátesszük a tésztát, amit elfelezünk és enyhén megformázunk. A tészta szélét megcsípjük és mél feszesebbre felhúzzuk. Ezt körben megcsáljuk a tésztán, majd a tenyerünkkel óvatosan „szabályos” gombóccá formázzuk. Egy olajozott felületen lefedve, kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. 

A bolognai raguhoz olajat melegítünk egy serpenyőben. A vöröshagymát, a zellert és a sárgarépát egy konyhai aprítógépbe tesszük és apróra zúzzuk. Rátesszük az olajra, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket és 3-4 perc alatt, közepesen erős hőfokon lepirítjuk. Hozzáadjuk az alaphoz a darált húst, 2 perc alatt lepirítjuk, felöntjük a passatával, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük az oregánóval, és kb. 25 perc alatt készre főzzük. A végén hozzáadjuk a vörösbort, egyet forralunk rajta és lekapcsoljuk a tűzhelyet. 

A megkelt tésztákat rétesliszttel megszórt felületen kilapítjuk, az egyik felét megpakoljuk a raguval, megszórjuk a reszelt és tépkedett sajtokkal, félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, betesszük a kb. 400 fokra előmelegített sütőbe és kb. 2 perc alatt készre sütjük. 

bolognai-raguval-toltott-lepeny
Bolognai raguval töltött lepény (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetési idő: 50 perc

Ha tetszett a bolognai raguval töltött lepény receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Még több lepényrecept:

Olaszos tepsis lepény

Körtés-gorgonzolás lepényszendvics

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük