Ez a chilis bab világbajnok – nem szeretem agyondicsérni a főztöm, de ez tényleg ott van a szeren. Nagyon jól működik benne a kockázott marhahús a darált helyett, a bográcsos elkészítés pedig tényleg zsenivé teszi.

A chilis bab bográcsban való elkészítése előtt a feketebabot előző este beáztatjuk hideg vízbe, majd a főzés előtt leszűrjük, hogy könnyebben puhuljon.

Ha eléggé felforrósodott a bogrács, mehet bele a zsír. (Természetesen el lehet készíteni lábasban is, de az előbbi verzió sokkal jobb.) Rátesszük a fomra vágott hagymát és türelmesen addig pirítjuk, amíg aranybarna lesz, közben sózzuk is. A húst kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, és ez is mehet a hagyma után pörkölődni.

Amikor már szép színe van a húsnak, rákanalazzuk a paprikakrémet és a sűrített paradicsomot, és ezzel is lepirítjuk az egészet. Adjatok neki rendesen, ha egy-két helyen kicsit lekap, az még jót is tesz neki! 😀 Jöhet a fűszerpaprika, ezzel épphogy csak átpörgetjük, aztán felöntjük egy kevés vízzel. Amikor felforrt, ízesítjük a többi fűszerrel: borssal, fahéjjal, kakukkfűvel és római köménnyel. Ha szükséges, sózzuk is, de vigyázzunk, mert ahogy párolog el a víz, úgy koncentrálódnak az ízek, így könnyen túl sós lehet a végeredmény. 

Ahogy egy pörköltnél is tennénk, mdig felöntjük kevés vízzel, aztán zsírjára pirítjuk, ezt addig ismételjük, amíg a marhahús kb. 90%-ig megfő. Ekkor mehet hozzá a bab is. Igyekezzünk úgy adagolni  a vizet, hogy mire megpuhul a bab, kellemesen sűrű szaft maradjon rajta. Érdemes apránként adagolni hozzá a vizet, nem egyszerre nagyobb mennyiséggel felönteni.

Ha a bab is majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a csokit, még egy picit rotyogtatjuk, és kész is vagyunk. Tányérba szedünk a chilis babból, kanalazunk rá a tejfölből, pár levél korierrel és egy gerezd lime-mal díszítjük, és tortillával együtt tálaljuk.

fullos-chilis-bab-bogracsban
Fullos chilis bab bográcsban (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítés: 4 óra
  • Áztatás: 1 éjszaka

Ha tetszett a fullos chilis bab bográcsban receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Még több recept, amit bográcsban készítsz:

Slambuc bográcsban

Vaddisznópörkölt bográcsban

Kínai sertéspörkölt bográcsban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük