Bevallom, amikor megyek a gyerekekért az oviba, bölibe, első dolgom, hogy megnézzem, mi is volt az aznapi abrak nekik. Ott láttam először ezt az ételkülönlegességet, amiről fogalmam sem volt, hogy micsoda, ezért természetesen rákerestem. Mivel nagyon szimpatikusnak tűnt, egyértelmű volt, hogy ezt bizony nekem is el kell készítenem. Nem bántam meg.

A savanyú vetrece első lépéseként a kenyérszalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk és egy lábasban, közepes hőfokon kb. 8 perc alatt kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a kb. 1 x 5 cm-es csíkokra, vagy más néven tokányra vágott húsdarabokat és erős hőfokon 2 percig pirítjuk. Majd jöhet a fomra vágott hagyma és fokhagyma, a babérlevél, és közepesen erős hőfokon további 2-3 percig pirítjuk. 

Felöntjük a fehérborral, majd amikor az teljesen elpárolgott, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi a húst. Én 600 ml vízzel öntöttem fel, de ez eltérhet, ugyanis nem mdegy, mennyi vizet enged ki magából a hús. Közepes hőfokon, időnként megkeverve és ha szükséges, a vizet pótolva kb. 1 órát főzzük. 

Amikor a hús már puha, a tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, a szaftból 1 merőkanálnyit hozzáadunk a hőkiegyenlítés miatt, majd behabarjuk vele a ragut. A végén a mustárral és a citrom levével savanyítjuk. Egyet forralunk rajta és lekapcsoljuk a tűzhelyet. Főtt szarvacskatésztával és savanyúsággal tálaljuk a ragut, amek a tetejét megszórjuk reszelt citromhéjjal és borssal.

savanyu-vetrece-1
Savanyú vetrece (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 90 perc

Ha tetszett a savanyú vetrece recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Még több izgalmas tokány vár az oldalunkon:

Temesvári tokány

Tárkonyos sertésragu

A klasszikus csikós tokány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük