Mondj egy olyan tésztát, ami a 3 alap római tésztaételt, azaz a cacio e pepét, a pasta alla griciát és a pasta carbonarát ötvözi! Hagyd, mondom én: pasta alla zozzona, amit az igazi római laza csávók „mocskos tésztának” neveznek.
A pasta alla zozzona elkészítésének első lépéseként megcsáljuk a házi farfalle tésztánakat. A lisztet, a tojásokat és a sót pár csepp vízzel (ha szükséges) összegyúrjuk, befóliázzuk és hagyjuk pihenni fél órát.
@streetkitchenhu Pasta alla zozzona 🍝#szponzoralttartalom #tojaskihivas #EuAgriPromo #taplaljaatestetesazelmet #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #korites ♬ Calm background music with acoustic guitar saxophone(1288148) – ame
A tésztanyújtógéppel kyújtjuk a tésztánkat, majd 4 x 5 cm-es téglalapokat vágunk belőle úgy, hogy a rövidebbik oldalát egy derelyevágóval vágjuk el. Összecsípjük középen, így létrehozzuk a kis masni formákat.
Az olasz kolbászhúshoz egy mozsárban összezúzzuk az édesköménymagot, sót, borsot, a fűszerpaprikát és az oregánót, majd ezt a keveréket összegyúrjuk a darált hússal.
Egy serpenyőben, alacsony hőfokon lepirítjuk a felkockázott szalonnát, majd miután kiszedtük a serpenyőből, a megmaradt zsíron lepirítjuk a beletépkedett kolbászhúst. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, a felszeletelt fokhagymát, és kevergetve megpirítjuk. Visszarakjuk bele a lepirított szalonnakockákat és felöntjük a passatával. Sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk, majd elzárjuk a tűzhelyet.
A megformázott farfallét bő, sós lobogó vízben 2-3 perc alatt kifőzzük.
Közben felütjük a tojásokat és összekeverjük a reszelt pecoróval. A tojásos keveréket a raguhoz adjuk és kis lángra kapcsolva, folyamatosan kevergetve krémesre főzzük a szószt. A kifőtt tésztát is hozzáadjuk egy kevés főzővíz társaságában. 1-2 perc alatt összemelegítjük az egészet, végül még egy kis extra reszelt pecoróval megszórva tálaljuk.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Pihentetés: 30 perc
Ha tetszett a pasta receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Még több pasta:
Pasta Margherita
Sütőtökös tészta: a pasta con la zucca
Pasta e lenticchie – lencsés pasta