Két kedvenc recept fuzionálásából mdig pazar dolgok sülnek ki. Mdössze annyit tettünk, hogy a pennét lecseréltük egy pizzatésztára, és tádáááám… kész is a varázslat!

Mivel az arrabbiata pizza tésztája 24 órán át kel, először ennek állunk neki. Egy dagasztógépbe szitáljuk a lisztet, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Bekapcsoljuk a gépet 3-as fokozaton és miközben dolgozik, folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet. Ha felvette az összes vizet, 5-ös fokozaton 10 percig dagasztjuk a tésztát. Ezek után mehet hozzá a só, és még 5 percig dagasztjuk.

A pizzatészta kelesztése:

A tésztát folpackkal lefóliázzuk és szobahőmérsékleten (22-24 fok) kelesztjük 6 órán keresztül. Utána kissé leolajozzuk és széthúzzuk, mt a rétestésztát, jó vékonyra, aztán összehajtogatjuk, mt egy lepedőt, ezzel is még több levegőt juttatunk a tésztába. Egy nagy bucit formázunk belőle, majd újabb 30 perc kelesztés következik lefedve. Végül 4 részre (200-210 g-os darabokra) osztjuk a tésztát és bucikat formázunk belőle. Egy zárható fedelű dobozba tesszük őket, egymástól kellő távolságot hagyva, hogy ne keljenek össze. Hűtőbe tesszük mimum 12 órára. Másnap, sütés előtt pár órával kivesszük a hűtőből a pizzatésztát és szobahőn kelesztjük még, továbbra is lefedve. 

A pizzaszósz elkészítése:

A pizzaszószhoz a hámozott paradicsomot a kezünkkel darabosra nyomkodjuk – nem kell egynemű pürét készíteni belőle, hadd lehessen ráharapni a paradicsomdarabokra a pizzán. Hozzáadjuk az aprított bazsalikomot és chilit, a sót és az olajat, és jól összekeverjük. A mozzarellát kisebb darabokra tépkedjük, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágjuk. Az olívabogyót egészben fogjuk felhasználni, ezért azt csak lecsepegtetjük. 

Beizzítjuk a sütőt: a háztartási sütőt maximumra fűtjük, ami általában 230-250 fok között van, és az sem hátrány, ha beszerzünk hozzá egy sütőkövet. Ha pizzakemencével dolgoztok, fűtsétek fel annyira, hogy a pizzakő elérje a 400 fokos hőmérsékletet. (Ezt egy lézeres hőmérővel a legegyszerűbb belőni.)

Az arrabbiata pizza megformázása:

Egy nyújtódeszkát beszórunk rétesliszttel – ezen fogjuk kyújtani a pizzatésztát. Először a tésztalabda közepétől kifelé haladva az ujjak begyével kyomkodjuk a levegőt, így tudunk egy peremet kialakítani. Majd a tenyerünkkel óvatosan, körkörös mozdulatokkal elkezdjük kiszélesíteni a tésztát. Arra ügyeljünk, hogy legyen a tészta alatt kellő mennyiségű rétesliszt, hogy ne tapadjon le. Ha jól dolgoztunk, akkor egy szép kerek, peremes pizzatésztát kapunk. Ne csüggedjetek, ha nem teljesen kerek, nem ezen fog múlni!

Ályezzük a pizzalapátra a tésztát (a lehető legkevesebb rétesliszt kíséretében) és megkenjük a pizzaszósszal, erre pedig rádobjuk a mozzarellát, az olívabogyót és a fokhagymát, hogy mdenhova jusson. Ezután mehet is a sütőbe, ahol néha megforgatjuk, hogy egyenletesen süljön.

Ha megsült a pizza, kivesszük egy pizzatányérra, rátépkedjük a bazsalikomleveleket, reszelünk a tetejére a parmezánból és meglocsoljuk az olívaolajjal. Buon appetito! 

arrabbiata-pizza-1
Arrabbiata pizza (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 24 óra 
  • Sütési idő pizzakemencében: 2 perc 
  • Sütési idő sütőben: 10 perc

Ha tetszett az arrabbiata pizza receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük