Mdig hatalmas örömmel tölt el, amikor a fotelban ülve, egy videó ételén ötletelve valami olyat sikerül kitalálnom, amit miután elkészítek, pillanatok alatt szublimál a bázison. Na ez a kicsit gulyás, kicsit burgundi marharagu, amibe egy kis Ázsiát is csempésztem (már ha a szójaszósz, a mogyoró és az újhagyma hármasa annak számít), pont ilyen lett!

A babos marharagu elkészítése:

A babos marharagu legelső lépéseként a babot előző éjszaka hideg vízbe áztatjuk.

Zsírt melegítünk egy lábasban. Hozzáadjuk a kb. 2 cm-es kockákra vágott marhahúst, és erős hőfokon kb. 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet és a sűrített paradicsomot. Közepes hőfokon további 3-4 percig pirítjuk. A lábasba öntjük a leszűrt babot, felöntjük a barna sörrel, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús és a bab félig meg nem puhul. Ezt az időt nehéz belőni, én kb. 1,5 órát főztem így. Időnként, miután a sör elpárolgott, folyamatosan pótoljuk annyi vízzel, ami éppen ellepi a sűrűjét – ez felöntésenként kb. 200 ml-t jelent. 

Miután a bab és a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a raguhoz az 1 cm-es kockákra vágott zellert, a felcsíkozott kaliforniai paprikát, a sztén kockákra vágott sárgarépát és a kb. 3 cm-es darabokra vágott szárzellert. A folyadékot folyamatosan pótolva addig főzzük, amíg a zöldségek és a hús meg nem puhulnak. (Az nem probléma, ha a gyökérzöldségek még picit ressek, ha a bab és a hús már puha.)

barna-soros-babos-marharagu
Barna sörös, babos marharagu (Fotó: Street Kitchen)

Krumplipüré:

Amíg fő a ragu, elkészítjük a krumplipürét. Ehhez a krumplit 3 cm-es kockákra vágjuk és só, bő vízben puhára főzzük. (A krumplit a hideg vízbe tegyük bele, ne a forróba.) Miután megfőtt, leszűrjük, hagyjuk pár percet kigőzölögni, aztán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, majd ha az elolvadt, a szerecsendiót és a tejet is, és egy habverő segítségével habosra keverjük. Ha esetleg nem lett volna elég sós a főzővíz, akkor utólag megsózzuk. 

Összeállítás:

Miután megpuhult a hús és a bab, ízesítjük a ragut a szójaszósszal és a mustárral, beletesszük a vajat és egyet forralunk rajta. Tálalásnál megszórjuk karikára vágott újhagymazölddel és durvára vágott mogyoróval.

barna-soros-babos-marharagubarna-soros-babos-marharagu
Barna sörös, babos marharagu (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra 
  • Pihentetés: 1 éjszaka

Ha tetszett a barna sörös, babos marharagu receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük