A rakott krumplit mdenki saját ízlésének megfelelően készíti. Ám, ha az egészségtudatosság jegyében zöldséggel egészítenénk ki, nem is kell annyira ismeretlen vizekre evezni: elég egy jó lecsóval ötvözni, és máris tányérmódszer-kompatibilis lesz a fogás!

A sonkás-zöldséges rakott krumpli elkészítésének első lépéseként a tojásokat egy edény hideg vízben feltesszük főni, és forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük őket. A burgonyát héjastól, egészben sztén feltesszük főni sós vízben. 

A sonkaszeletek felét megpirítjuk egy serpenyőben, majd félretesszük. Ennek a zsírjára rádobjuk a felaprított vöröshagymát (ha szükséges, kevés olívaolajat még adhatunk a zsiradékhoz), hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát és a feldarabolt paprikát. Fűszerezzük borssal, fűszerköménnyel, sózni viszont csak óvatosan szükséges a sonka miatt. Kb. 10 percig fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, fűszerezzük fűszerpaprikával, és kb. 6 percig hagyjuk fortyogni a lecsót.

Ha a krumpli félpuhára főtt, lehűtjük, meghámozzuk és felkarikázzuk. Hasonlóképp teszünk a keményre főtt tojásokkal is.

A rakott krumpli üsszeállítása

Olajjal kikent hőálló edénybe rétegezzük az alapanyagokat: először jöhet egy réteg karikára vágott krumpli, erre öntjük a lecsót, majd ráhelyezzük a tojáskarikákat, erre pedig a pirított sonkaszeleteket. Újra a karikára vágott burgonya jön, amit bevonunk a fűszerpaprikával, majd a sóval és borssal elkevert görög joghurttal.

Az egészet bevonjuk a maradék sonkaszeletekkel, majd alufóliával lefedve kb. 20 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Ha letelt az idő, levesszük róla a fóliát és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy megpiruljon a teteje is.

A kész sonkás-zöldséges rakott krumplit csemegeuborkával tálaljuk. 

sonkas-zoldseges-rakott-krumpli
Sonkás-zöldséges rakott krumpli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 30 perc

Ha tetszett a sonkás-zöldséges rakott krumpli receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük