Régen élveztem ennyire valamek az elkészítését! A nagymamám is sokszor sütött hasonló édességet, úgyhogy nosztalgikus érzésekkel merültem el a részletekben, hogy kitapasztaljam, mitől és hogyan lehet a legjobb a rácsos lzer. Kapaszkodj meg, mert most ennek az örömsütésnek az eredményét osztom meg veled! A félig kiürült lekvárosüvegek megmentésére én vegyes lekvárkeveréket használtam hozzá, de rád van bízva, te milyen lekvárt kensz bele. Mdenhogy isteni lesz!

A rácsos lzer tésztájához a lisztet, a sót, a cukrot, a sütőport, a tejfölt, a tojást és a citrom reszelt héját egy dagasztógép üstjébe pakoljuk, egy nagy lyukú reszelőn belereszeljük az előre lefagyasztott vajat és eldítjuk a gépet, hogy 3-4 perc alatt összedolgozza nekünk a tésztát. Amikor kezd összeállni, de még morzsálódik kicsit, leállítjuk a gépet, kiborítjuk a tésztát egy tiszta felületre, kézzel egy gombócot formázunk belőle 3-4 gyúrással, becsomagoljuk alufóliába és a hűtőbe dobjuk 60 percre.

Tipp: Nem szerencsés, ha a kezünk melegétől megolvad a vaj a tésztában, mert úgy sokkal tömörebb lehet a tészta, ezért a legjobb dagasztógéppel dolgozni. Amennyiben ilyen ncs kéznél, használhatunk aprítógépet is – ehhez osszuk ketté a mennyiséget és két adagban csáljuk meg a tésztát. Ha mdenképp a kézzel való gyúrásra kényszerülünk, akkor scs baj, a végeredmény úgy is fom lesz, de javasolt a konyhai eszközzel való munka.

A pihentetés után két egyenlő részre osztjuk a tésztát, az egyiket visszacsomagolva a hűtőbe dobjuk, a másikat pedig lisztezett felületre tesszük, megszórjuk a tetejét is liszttel és 1 cm vastagra nyújtjuk. (Nem probléma, ha kicsit törik a tésztánk, vagy nem egyenletesek a szélei.) A kyújtott tésztát óvatosan átemeljük egy sütőbe passzoló méretű tepsire, figyelve rá, hogy egy nagyjából szabályos, 16 x 24 cm-es téglalap alakot kapjunk. A széleél kis peremet képzünk a kezünkkel – egy 0,5 cm magas „falat” kell kialakítani a téglalap oldala, így a belekanalazott lekvár nem fog kifolyni a sütés során. Rákenjük a lekvárt, és a tepsivel együtt a hűtőbe dobjuk 10 percre. Közben kikapjuk a lzertészta másik felét a hűtőből és ugyanúgy kyújtjuk, mt az előzőt, ezt viszont ujjnyi vastag csíkokra vágjuk föl.

A rácsos lzer összeállítása:

A rácsos lzer alját kivesszük a hűtőből, a széleit lekenjük felvert tojással és elkezdjük berácsozni. A tésztacsíkokat átlósan ráhelyezzük a tetejére, a leeső részeket pedig összenyomkodjuk, hogy azokból is hosszabb csíkokat kapjunk. Mikor egyik oldalról ráhelyeztük átlósan a csíkokat, lekenjük tojással, majd a másik irányból is rápakoljuk átlósan a csíkokat, így megkapjuk a rácsos mtázatot. Ezt ismét alaposan lekenjük tojással. A széleire rányomkodjuk a csíkok végeit, és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20-22 percre.

A porcukrot kikeverjük a vízzel, és még melegen lekenjük vele a megsült lzert, hogy szép fényes felületet kapjunk. Tálaláshoz 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk, és mehet is a falatozás!

racsos-lzer-2
Rácsos lzer (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Sütési idő: 20-22 perc

Ha tetszett a rácsos lzer recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Még több isteni lzer vár az oldalunkon:

Konfetti keksz

Marcipános-lekváros lzer

Narancsos lzer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük