Ha egy krémes, diós desszertre vágynál, akkor a legjobb helyen jársz. Abban biztos vagyok, hogy tuti visszarepít a múltba az íze. Na futás a konyhába izzítani a sütőt!
A kijevi krémes elkészítéséhez először a tésztához a lisztet, a porcukrot, a vajat, a sütőport, a tojássárgájákat és a tejet egy keverőtálban összegyúrjuk. Puha, de nem ragacsos, nyújtható tésztát kell kapnunk.
Ha kész, 3 részre osztjuk a tésztát, és egyenként kyújtjuk 20 x 30 cm-es méretre. Egy tepsi hátulját enyhén belisztezzük és erre tesszük a kyújtott lapot – így járunk el md a három tésztával.
A habhoz a tojásfehérjéket vízgőz fölött elkezdjük melegíteni a porcukorral úgy, hogy folyamatosan kevergetjük. Ha „csípősre” melegedett, egy robotgéppel kemény habbá verjük. Ezt a tojáshabot rákenjük a még nyers tésztalapokra, elsimítjuk rajta szép egyenletesen és megszórjuk a durvára vágott dióval. Így sütjük meg a lapot 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt.
A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel és a tojássárgájával, és közepes lángon sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzátesszük a kihűlt krémet és simára keverjük a robotgéppel.
Jöhet is a süti rétegezése. A krémet két részre osztjuk, az egyik felét rákenjük egy tésztalapra, erre jöhet egy második tésztalap, arra pedig a krém másik fele. Szépen egyenletesen elkenjük a krémet, majd ráhelyezzük a harmadik tésztalapot is. Ha kész, lefóliázzuk, majd egy éjszakát hűtőbe tesszük, hogy másnapra megpuhuljon és fel tudjuk szeletelni. Tálalásnál megszórjuk a tetejét porcukorral.
- Elkészítési idő: 2 óra
- Sütési idő: 15 perc
- Pihentetési idő: 1 éjszaka
Ha tetszett a kijevi krémes receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Egy igazi krémesrajongóval van dolgunk? Még szerencse, hogy van számodra bőven receptünk!
Almás-pudgos krémes
Napóleon-szelet, a mennyei krémes
Gesztenyés krémes másképp