Egy szuper sűrűre redukált zöldséges alap, amit tepsibe pakolunk és rásimítunk egy adag krumplipürét. Szertem ezt csak szeretni lehet. Tápanyagdús, bruttttáááááliiiisaaaaan szaftos és ízes. Mi kell még?! (Nem, nem kell mellé hús! :D)

A vegán pásztorpite elkészítésének első lépéseként a lencsét mimum 3 órára beáztatjuk dupla mennyiségű vízbe.

Egy lábasban alaposan lepirítjuk a kókuszolajon a fomra vágott vöröshagymát. Erre mehet a zúzott fokhagyma, majd a 0,5 x 0,5 cm-esre vágott répa és a cikkekre vágott gomba. 5 percig pirítjuk az alapot, aztán felöntjük a vörösborral és 2-3 perc alatt elpároljuk belőle az alkoholt. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a szójaszószt, a tahit, a balzcetet, sót, borsot, a fűszerpaprikát és a köményt. Alaposan elkeverjük, hozzádobjuk a fűszernövényeket és a babérlevelet, 3-4 percig rotyogtatjuk, majd felöntjük az alaplével…

A vegán pásztorpite sütése

A burgonyát megtisztítjuk, 2 cm-es kockákra vágjuk és sós lobogó vízben puhára főzzük. Leszűrjük, egy tálba öntjük, áttörjük a margarnal, majd habzsákba töltjük és felhasználásig félrerakjuk. (A habzsák természetesen elhagyható, de könnyebben és egyenletesebben lehet ebből adagolni a pürét a pásztorpite tetejére.)

A kész, besűrűsödött ragut egy mélyebb, 30 x 22 cm-es tepsibe kanalazzuk, majd a habzsák végére egy nagyobb lyukat vágva rányomjuk a tetejére a burgonyapürét. 190 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd sütés után mimum fél órát hagyjuk hűlni. Ha azt szeretnénk, hogy szépen szeletelhető legyen, érdemes megvárni, amíg teljesen kihűl, úgy felszeletelni, majd az adagokat 180 fokra melegített sütőben (vagy mikróban) pár perc alatt megmelegíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük