Kezdetek óta egy a jelszó: „pacal forever”! Így nem is volt számomra kérdés, hogy a téli időszak nagy favoritját, a székelykáposztát keresztezzem a pacalpörivel. És hááát, atyaúristen, kihagyhatatlan…

A pacalos székelykáposzta első lépéseként egy lábasban, közepes hőmérsékleten megpirítjuk a zsíron a fél cm-es csíkokra vágott kolozsvári szalonnát és a karikára vágott kolbászt. Erre mehet a fomra aprított vöröshagyma és fokhagyma, majd tovább pirítjuk, míg üvegesre nem fonnyadtak a hagymák. Jöhet hozzá a fél cm-es kockára vágott paprika és paradicsom. Felöntjük kb. 200 ml vízzel, és 2-3-szor zsírjára pirítjuk, hogy kellően szétfőjön a hagyma, ezáltal pazar, sűrű szaftot fogunk kapni. 

Ha kész a pörköltalapunk, jöhetnek a fűszerek, és sózzuk. Következik a pacal egy kevés víz kíséretében, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt megfőzzük a pacalt, és a főzés során néha pótoljuk a folyadékot. (A főzési idő attól függ, hogy mennyire van előfőzve a pacal.) 

Ha megpuhult, hozzáadhatjuk a kissé átmosott savanyú káposztát és a gerslit, majd addig főzzük együtt, míg a gersli meg nem puhul. Tányérba szedjük, rákanalazunk egy jó adag tejfölt, és kivégezzük a gyomrunkat. 

Tipp: Ha van fatüzelésű kemencétek vagy grilletek, akkor mdenképp próbáljátok ki, hogy a pörköltalap megfőzése után belepakoltok mdent az edénybe, felöntitek vízzel, és ott fejezitek be a sütés-főzést. Brutál ízeket fog kapni a füsttől!
pacalos-szekelykaposzta-2
Pacalos székelykáposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

Ha tetszett a pacalos székelykáposzta recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Brutál variációk székelykáposztára:

Vega székelykáposzta

Fitt csirkés székelykáposzta

Székelykáposzta, ahogy Zsolti készíti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük