Rengeteg elkészítési módja létezik a halászlének, én a passzírozottat jobban kedvelem. De ha csak karácsonykor kerül terítékre nálatok ez az étel, és nem akarod, hogy 364 napon át porosodjon otthon egy passzírozó, akkor ez a recept neked szól!

A karácsonyi halászlé elkészítésének első lépése, hogy a pontyot megtisztítjuk és 6 db patkót vágunk belőle. A fejből kivágjuk a kopoltyút és a keserűfogat, majd a kárásszal (vagy keszeggel) együtt nagyobb darabokra vágjuk és besózzuk. A pontypatkókat is lesózzuk és felhasználásig félretesszük. A pontyfejet és a kárászt egy nagyobb fazékba tesszük és felöntjük kb. 2 l vízzel. Nagyobb lángon felforraljuk, majd közepes lángra kapcsolunk és leszedjük a keletkező habot. 

Beledobjuk a fazékba a cikkekre vágott paradicsomot, valamt a felszeletelt hagymát és paprikát. Megszórjuk a fűszerpaprikával és kb. 1 órán keresztül főzzük. Ha letelt az egy óra, egy botmixert állítunk a levesbe és néhányszor 1 másodpercre bedítva kicsit összetörjük a csontokról lefőtt húst. Ezután először egy nagyobb lyukú szűrőn, majd egy fomabb szűrőn is átszűrjük a tökéletes szálkamentes végeredményért. 

Az alapot újra felforraljuk, és ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés vízzel hígítjuk. Közepes lángra kapcsolunk és óvatosan beletesszük az átmosott halszeleteket. 10 percig főzzük, és már tálalhatunk is. Friss kenyérrel és ízlés szert hegyes-erős paprikával kínáljuk. 

karacsonyi-halaszle
Karácsonyi halászlé (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

Ha tetszett a karácsonyi halászlé receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Mi imádjuk a halászlevet, és szerencsére sokan sok fajtáját ismerik a bázisunkon, így bőven válogathattok, ti melyiket szeretnétek elkészíteni!

Paksi halászlé

Korhely halászlé

Zsolti-féle mohácsi halászlé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük