Egy régi, klasszikus recept, ami lehet, hogy eddig hiányzott a gyűjteményedből. Nem egy megúszós kaja, de néha megéri egy ilyen karakán fogást is összedobni egy otthon ülős hétvégén. Mutatom is, én hogyan készítem!

Az Eszterházy-rostélyos első lépéseként a húsokat klopfolóval enyhén megütögetjük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és egy lábosban, magas hőfokon kérgesítjük a zsírban, oldalanként 2-2 perc alatt. Ha elkészült, az előpirított hússzeleteket tányérra szedjük és félretesszük. 

A visszamaradt zsiradékon, közepes hőmérsékleten megdszteljük a fomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kb. 5 perc alatt. Meghtjük a cukorral és rádobjuk az 1 cm-es darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert, majd ezekkel is 3-4 percig pirítjuk. Ízesítjük az alapot a mustárral, a babérlevéllel, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, valamt a fehérborral. Elpárologtatjuk az alkohol nagy részét 2-3 perc forralással, aztán felöntjük az alaplével és visszatesszük bele az elősütött rostélyost is, így pároljuk készre fedő alatt, közepes hőmérsékleten. A hús puhulása függ a mőségétől, kb. 1,5-2 óra alatt készül el.

Ha megpuhult a hús, kiemeljük, hozzáadjuk az alaphoz a tejfölt, és egy botmixerrel pürésítjük a mártást. Átszűrjük, majd visszahelyezzük a husikat. 

Köret:

Köretként a répát és zellert julienne-re, azaz gyufaszálnyi csíkokra vágjuk és egy serpenyőben, közepesen magas hőmérsékleten megpirítjuk a vajban 3 perc alatt. Közben ízesítjük sóval, borssal, a kapribogyóval, a citrom reszelt héjával és a fomra vágott petrezselyemmel. A pappardellét enyhén sós vízben megfőzzük a csomagoláson írtak szert.

Az Eszterházy-rostélyos tálalása:

Ncs más hátra, mt a tálalás: tányérra halmozzuk a főtt tésztát, mellé helyezünk egy szelet húst, leöntjük a mártással, meglocsoljuk még egy kis tejföllel, és a tetejére halmozzuk a vajban sült zöldségeket. Végül egy gerezd citromot teszünk mellé. 

eszterhazy-rostelyos-2
Eszterházy-rostélyos (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Főzési idő: 1,5-2 óra

Ha tetszett az Eszterházy-rostélyos receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük