A krumplis tészta azon fogások közé tartozik, amit bármikor szívesen készítek el, és nagyon hagyományos recept. Ugyan a tésztát nem mdig frissen nyújtom hozzá, de a lepirítása nálunk a családban kötelező.

A klasszikus krumplis tészta első lépéseként a házi tésztához a lisztet 100 g-onként egy késes aprítóba rakjuk 1 tojással, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. A gépet bedítva gyorsan összedolgozzuk a tésztát, majd lefóliázzuk és félretesszük pihenni. 

A kacsazsírból 50 g-ot felolvasztunk egy lábosban, és rádobjuk a fomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Miután jól lepirult a hagyma, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerköményt és a paprikát is. Elkeverjük, felöntjük 1 merőkanál vízzel és hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk.

A tésztát alaposan lisztezett felületen kb. 1 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges alakú, kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. Én háromszögeket vágtam, de a kocka vagy rombusz forma is tökéletes. 

A megpuhult krumplit egy burgonyatörő segítségével kicsit áttörjük, de hagyunk benne nagyobb darabokat is. A tésztát bő, sós vízben, kevergetve, forrástól számítva 1 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal rászedjük az áttört burgonyára, alaposan összeforgatjuk, majd a maradék kacsazsírral felforrósított serpenyőbe szedjük és alaposan lepirítjuk. 

klasszikus-krumplis-teszta
Klasszikus krumplis tészta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 

Ha tetszett a klasszikus krumplis tészta receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Próbáljátok ki Doma krumplis tészta ravioli receptjét is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük