Imádom az ilyen rakott tésztákat: laktató és egyben teljes értékű is, nagyon szaftos, ropogós részekkel megspékelve. Na meg hát tele van sajttal és formabontó ízekkel. Miso paszta a belben? NANÁ! 😀 Gyömbér a raguban? NANÁ! 😀 A főzés egy izgalmas kísérletezés, és a legfuribb kombók is tudnak nagyon jól működni!

A penne-lasagne első lépéseként egy lábasban felolvasztjuk a vajat és rádobjuk a felcsíkozott gombákat. Nagyobb lángon 5-6 percig pirítjuk, aztán mehet bele a fomra vágott vöröshagyma, egy kevés olívaolaj, a reszelt gyömbér és a zúzott fokhagyma. Hagyjuk kicsit pirulni az alapot, majd hozzáadjuk a fűszereket: friss kakukkfű, sűrített paradicsom, chilipaszta, szójaszósz, só és bors kerül az alapba. Felöntjük a vörösborral, elkeverjük és 5-6 perc alatt kiforraljuk a bor alkoholtartalmát.

Közben sós, lobogó vízben felrakjuk főni a pennét 5 percig. (Nem kell teljesen puhára főzni, mert a sütőben fog elkészülni.) A főzővízből kiveszünk 2-3 merőkanálnyit és hozzáöntjük a gombás alaphoz. A tésztát leszűrjük, átmossuk hideg vízzel, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal, elkeverjük és felhasználásig félrerakjuk.

A gombás alapot közepes lángon 15-20 percig főzzük, és amikor elkészült, kivesszük belőle a kakukkfűszárakat. Közben elkészítjük a bel mártást, amihez vajat olvasztunk egy lábosban. Beleszórjuk a lisztet, habverővel csomómentesre keverjük, majd mehet hozzá a miso paszta, só, bors, a szerecsendió és a zúzott fokhagyma. Elkeverjük, pár percig pirítjuk, aztán felöntjük a tejjel és ismét csomómentesre keverjük. Belereszeljük egy lime héját és a felének a levét is belenyomjuk, majd közepes lángon habverővel addig kevergetjük, míg besűrűsödik.

A penne-lasagne összeállítása:

Ezután jöhet a rétegezés. Egy tepsi aljára kenünk a belből, erre mehet a tésztából szépen egymás mellé sorakoztatva egy réteg, majd a gombás szósz, újabb adag bel, reszelt trappista és parmezán, majd ismét tészta, gombás ragu, bel és a reszelt sajtok. Ezt addig ismételjük, amíg a végén tele lesz a tepsi, a tetejére már csak egy réteg bel és a maradék reszelt sajt kerül. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréses + grillfunkción 25 perc alatt megsütjük. (Ha nektek ncs ilyen opciótok, süssétek 180 fokon 20 percig, majd grillfunkcióra kapcsolva pirítsátok meg a tetejét 10 perc alatt.) Mielőtt felvágnánk, legalább 60 percig pihentetjük, hogy szépen lehessen szeletelni.

extran-gombas-szojas-retegezett-penne-lasagne
Extrán gombás, szójás rétegezett penne-lasagne (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 25 perc
  • Pihentetési idő: mimum 60 perc

Ha tetszett a penne-lasagne recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük