A kínaiak egyik legnépszerűbb vendégváró falatkája a dim sum, amek a neve szó szert azt jelenti: a szív értése. És tuti, hogy a ti szívetekbe is belopják magukat ezek a kis töltött tésztabatyuk, amikből most vegán, vegetáriánus és húsos verziót is mutatok!

A dim sum tészta elkészítéséhez a kétféle keményítőt egy tálban összekeverjük, aztán hozzáöntjük a forró vizet. Egy spatula segítségével elkeverjük, majd amikor összeállt a tészta, egy gyúródeszkán simára dagasztjuk és betesszük egy lezárható tasakba 10 percre pihentetni.

Vegán dim sum töltelék

A vegán töltelékhez – ami az összes töltelék alapja lesz –  a szárított shiitake gombát forró vízbe áztatjuk 15 percre. A fejes káposztát, a répát, a gyömbért  és az újhagymát  nagyon apróra vágjuk és egy keverőtálban összekeverjük. A megpuhított shiitake gombát is nagyon apróra vágjuk és a keverékhez adjuk, majd fűszerezzük a szójaszósszal, a főzőborral, sóval, borssal, az ötfűszer-keverékkel, a fokhagymaporral és a szezámolajjal.

A pihentetett tésztát kisebb darabokban hengerré gyúrjuk, majd 10 g-os adagokra osztjuk. Az így kapott adagokat golyókká gyúrjuk és vékony, kb. 12 cm-es átmérőjű lapokat nyújtunk belőlük. Ha igényli, egy kis keményítőt htünk alá, hogy ne ragadjon le. 

Tipp: A tészta nagyon gyorsan ki tud száradni, így arra ügyeljünk, hogy az elkészült tésztagolyókat egyből tegyük vissza a zárható zacskóba, és mdig csak akkora mennyiséget nyújtsunk ki, amit éppen betöltünk. 

A vegán töltelékből kb. 1 evőkanálnyit  a tésztalap közepére helyezünk, és az egyik felét fodrosan elkezdjük felhajtogatni. Amikor a felével megvagyunk, a másik felét hozzázárjuk a fodros részhez, így egy félholdas formát kapva. 8 vegán dim sum gombócot készítünk, amiket egy textilpelenkával bélelt bambuszgőzölőbe rakosgatunk.

Vegetáriánus töltelék

A vegetáriánus töltelékhez az üvegtésztát forró vízben kifőzzük a csomagoláson leírtak szert, majd leszűrjük és lehűtjük. A tojásokat felverjük, egy kevés olajon kemény rántottát készítünk belőlük, amit felaprítunk. A kifőtt üvegtésztát is jól felaprítjuk, és a rántottával együtt belekeverjük a  maradék vegán töltelékbe majd egy kis sóval ízesítjük. Ebből a töltelékből további 8 gombócot készítünk, és mehetnek ezek is a gőzölőbe.

Húsos dim sum töltelék

A húsos töltelékhez a meglévő töltelékhez keverjük a darált húst, ízesítjük az osztrigaszósszal, a szójaszósszal, a főzőborral és a cukorral, és jól elkeverjük. További 8 gombócot készítünk, majd ezeket is a gőzölőbe pakoljuk. Gőz fölé tesszük a bambuszedényt és 8 perc után kivesszük a vegán és a vega gombócokat, a húsosokat pedig további 8 percig gőzöljük. 

A kész tésztabatyukat a szójaszósszal és a chiliolajjal tálaljuk.

dim-sum
Dim sum 3-féle töltelékkel (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pihentetés: 10 perc

Ha tetszett a dim sum receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük