Mden országnak megvan a maga kenyérpudgja. Kifliből, zsemléből, briósból is készülhet, de mi most egy kalácsos verziót dobtunk össze, hátha van, akél megmaradt még pár szelettel a húsvéti menüből. Jöjjön tehát a máglyarakás!

A máglyarakás szikkadt kalácsból is elképesztően fom lesz. Először a kalácsot 4-5 cm-es darabokra vágjuk és egy keverőtálba dobjuk. Egy lábasban langyosra melegítjük a tejet a vaníliás és a kristálycukorral. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a tojássárgákat, majd ezt az alapot ráöntjük a kalácsra, óvatosan elkeverjük és félretesszük. 

Az almát kicsumázzuk, 3 mm-es szeletekre vágjuk, és közepes hőmérsékleten megfuttatjuk 100 g vajon az őrölt fahéj társaságában. Nem kell teljesen puhára párolni, elég neki kb. 5 perc.

A maradék vajjal kikenünk egy 25 x 20 cm-es mély tepsit, kihtjük a zsemlemorzsával, majd elegyengetjük benne a kalácsos massza felét. Ráhalmozzuk a párolt almát, beborítjuk a maradék kaláccsal, megkenjük a tetejét a lekvárral és betesszük a 175 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. 

Közben elkészítjük a tojáshabot, amihez a tojásfehérjét elkezdjük habosítani a sóval. Amikor félig felverődött, hozzáadjuk a cukrot és a baracklekvárt, és így verjük kemény habbá. 

Ha letelt a sütési idő, a tepsit kiemeljük, rákenjük a kalács tetejére a tojáshabot, majd visszarakjuk a sütőbe további 15 perce, míg a hab szépen meg nem sül rajta.

10 percet pihentetjük, és már szeletelhetjük is forró vízbe mártott késsel.

maglyarakas-szikkadt-kalacsbol
Máglyarakás szikkadt kalácsból (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 45 perc
  • Pihentetés: 10 perc

Ha tetszett a máglyarakás szikkadt kalácsból recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük