Szertem érdemes idén egy sós kaláccsal is megörvendeztetni a locsolókat, hiszen ezzel alkot igazán ütős párost az édes lekvár, vagy a tormakrém és sonka kombó. Illetve tök mutatós a tetején a szezámmag és a tengeri só párosa.

A húsvéti sós kalács első lépéseként a langyos tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy 6 perc alatt felfusson.

Egy dagasztógép üstjébe mehet a liszt, a só, a tojások, majd az élesztős tej. Elkezdjük összedolgoztatni a tésztát, és közben hozzáadjuk a kis kockákra vágott puha vajat. Addig dagasztjuk, amíg egy szép fényes, egynemű tésztát nem kapunk. A tésztát légmentesen lezárjuk, majd 60 percet szobahőmérsékleten kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk. Kettéosztjuk, mdegyik felet négy egyenlő részre vágjuk, kihengereljük, és négyes fonással megfonjuk mdkét kalácsot. Lefedve még 30 percet kelesztjük a kalácsokat szobahőmérsékleten, majd lekenjük őket a felvert tojással, megszórjuk a kétféle szezámmaggal és a nagy szemű sóval. 180 fokra melegített sütőben 30-35 percig sütjük őket.

husveti-sos-kalacs-2
Húsvéti sós kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 90 perc
  • Sütési idő: 35-40 perc

Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Ncs húsvét kalács nélkül! A sós verzió után próbáljátok ki ezeket az édes kalácskülönlegességeket is:

Cukormentes fonott kalács

Kovászos, mézes kalács

Élesztő nélküli kalács

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük