Pörköltet szte bármiből lehet készíteni, de van, amiből kimondottan ajánlott. Ilyen például az őz, ami nemcsak a mezőn ugrándozva tud felemelő látványt nyújtani, hanem kocka formát öltve, a tányérban, pörköltszaftban úszkálva is.

Az őzpörkölt első lépéseként zsírt melegítünk egy lábasban. Erős hőfokon lepirítjuk a 2-3 cm-es kockákra vágott őzhúst, majd hozzáadjuk a fomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. 2 perc pirítás után beletesszük a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, illetve a vörösbor kivételével a többi hozzávalót is. Felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi a húst. Én 1 litert öntöttem hozzá, de ez a mennyiség attól függ, hogy mennyi levet ereszt a hús.

Időnként megkeverve és szükség esetén a vizet pótolva, közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ez az idő függ a hústól, én 3 órán keresztül főztem a pörköltet. Amikor a hús már puha, felöntjük a vörösborral, és további 5 percig főzzük. Ügyeljünk rá, hogy a vége felé már ne adjunk hozzá annyi folyadékot, mt az elején, hiszen egy sűrű szaft elérése a cél. Tetszőleges körettel és hegyes-erős paprikával tálaljuk.

ozporkolt-2
Őzpörkölt (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett az őzpörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Még több fullos pörkölt vadhúsból:

Vaddisznópörkölt bográcsban

Vörösboros szarvaspörkölt krumplifánkkal

Nyúlpörkölt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük