Az egyik kedvenc leves a bázison a palócleves. Így összehoztam belőle egy ragus ételt is, hogy ne csak levesként lehessen enni ezt a Gundel–Mikszáth duónak köszönhető kreációt.

A palócos sertéskaraj első lépéseként egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk a 0,5 cm-es csíkokra vágott szalonna zsírját. A szalonnapörcöket kikapjuk belőle, a zsiradékot pedig megtartjuk, mert ebben fogjuk elősütni a húst. 

Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet 1 tk fűszerpaprikával. A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és beleforgatjuk a paprikás lisztbe. Magas hőfokon, oldalanként 2-2 perc alatt kérgesítjük a húst, és ha elkészültünk, félretesszük egy tányéron. 

A visszamaradt zsiradékban közepes hőfokon 5 perc alatt megdszteljük a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát. Erre jöhet a paradicsompüré, a kömény, a babérlevél és a maradék 1 tk fűszerpaprika, amiket még 2 percig pirítunk. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott sárgarépát, a zöldbabot és felöntjük 250-300 ml vízzel, majd sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük az elősütött karajszeleteket, és fedő alatt 10-12 percig pároljuk. 

Közben a 170 fokra melegített bő olajban aranybarnára sütjük az 1 cm-es kockára vágott burgonyát, majd lesózzuk.

Ha megpuhultak a zöldségek a raguban, akkor hozzáadjuk az ecetet, dúsítjuk a tejföllel és ízesítjük a fomra vágott kaporral, majd még 1 percig forraljuk. Végül megszórjuk a szalonnapörcökkel, majd a sült burgonyával együtt, egy kis tejföllel meglocsolva, pár levél kaporral díszítve tálaljuk.

Palócos sertéskaraj (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Ha tetszett a palócos sertéskaraj receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Még több izgalmas zöldbabos kaja vár az oldalunkon:

Sajtos rakott zöldbab

Tofus-zöldbabos stir fry

Zöldbabos gombapaprikás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük