Tokányból is ahány ház, annyiféle létezik, mi is készítettünk már csikós, bakonyi vagy éppen hentes változatot. Most pedig Lajos egy temesvári verziót mutat.

A temesvári tokány elkészítésének első lépéseként a szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk, majd egy lábasban, közepes hőmérsékleten kisütjük a zsírját. A paprikát, paradicsomot a vágott felével lefelé rátesszük, és jól lepirítjuk.

Ezután mehet rá a zúzott fokhagyma és a fomra vágott vöröshagyma, majd megdszteljük pár perc alatt. Felöntjük 50 ml vízzel, és amikor forr, megszórjuk a fűszerpaprikával, és ha már szépen feloldódott, felöntjük újabb 100 ml vízzel, és így pároljuk tovább.

Mehet rá a tokányra (kb. 5×1 cm-es csíkokra) vágott pulykacomb, ezt sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, pótoljuk vízzel néha, hogy le ne kapjon.

Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldbabot és felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, hogy ellepje. Ha a hús és a bab is kellően megpuhult, behabarjuk a liszttel és a kb. 50 ml vízzel elkevert tejföllel, majd tejszínnel dúsítjuk, frissen aprított petrezselyemmel ízesítjük, és még 2-3 percig forraljuk. 

Amíg fő a tokány, a galuskát is el tudjuk készíteni, ehhez a vízben elkeverjük a tojást és a sót, majd a liszz öntjük, és összekeverjük. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, pár perc alatt kifőzzük, majd szűréskor leöblítjük és olajjal elkeverve tálaljuk.

temesvari-tokany
Temesvári tokány (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő kb. 1 óra

Ha tetszett a temesvári tokány receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Pico de gallo saláta párolt lazaccal

Egylábasos bakonyi ragu

A leggyorsabb kanalas fánk csokiszósszal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük