Tudjuk, hogy egy jól megpakolt ragulevessel nem igazán lehet mellélőni. Ezt a sok gombával és házi galuskával készült bakonyi verziót tényleg bármelyik asztalra odatehetitek, nem maradtok vele szégyenben.

Az egylábasos bakonyi ragu elkészítésének első lépéseként száraz, forró edényben lepirítjuk a nagyobb darabokra vágott gombát, majd félretesszük. Kockára vágjuk a füstölt szalonnát és tepertősre sütjük ugyanabban az edényben, majd kivesszük a szalonnakockákat és félretesszük.

A visszamaradt zsírban barnára sütjük a paradicsomot és a paprikát, majd mehet hozzá a zúzott fokhagyma és a fomra vágott vöröshagyma. Ha alaposan megpirultak, öntünk alá kevés alaplevet és megszórjuk fűszerpaprikával, őrölt borssal és majoránnával. Sózzuk és rövid főzés után hozzáadjuk a kockára vágott pulykahúst. Intenzíven főzzük, és közben folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet. Kb. egy óra alatt megpuhulnak a húsok, ekkor hozzáadjuk az előre lepirított gombát és a petrezselyem vágott szárát. Felöntjük a maradék alaplével – ilyenkor nem baj, ha hígabbnak tűnik a ragu, mert majd ebbe fogjuk beleszaggatni a galuskatésztát.

A galuskához a tojásokat egy tálba ütjük, sózzuk, elkeverjük a vízzel, majd összedolgozzuk a liszttel. Miután beleszaggattuk a raguba a galuskát, hozzáadjuk a vízzel kissé felhígított tejfölt, a szalonnatepertőt és a vágott petrezselymet. Még egyet forraljunk rajta, és tálalhatjuk is az egylábasos bakonyi ragut.

egylabasos-bakonyi-ragu
Egylábasos bakonyi ragu (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

Ha tetszett az egylábasos bakonyi ragu receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

A raguk mden nemzet konyhályában promens helyet foglalnak el, hiszen amellett hogy fomak és tartalmasak, maradékmentésre is tökéletesek. Ez a fogás azonban nem csak egytálételként állja meg a helyét. Mutatunk néhány receptet, amik újraértelmezik ezt a nagyon alap kaját.

Sertésszűz camembert-es grat burgonyával és körtés-diós raguval

Csicseriborsós raguval töltött kaliforniai paprika

Joghurtos diai csirkecomb kelkáposztás-kókusztejes csicseriborsó-raguval

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük