Egy régi nagy kedvencünk az öcsémmel. Egészen biztos vagyok benne, hogy erre az ételre is igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. De nálunk így készült.
A nagyi-féle borsos tokány recept elkészítéséhez az első lépés, hogy zsírt melegítünk egy lábasban, majd rárakjuk a kb. fél cm-es kockákra vágott szalonnát, és közepes hőfokon 8-10 perc alatt kipirítjuk a zsírját. Hozzáadjuk a fomra vágott vöröshagymát, és további 5 percig dszteljük. Belerakjuk a babérlevelet, a majoránnát és a borsot, majd kb. 1 perc pirítás után a fűszerpaprikát és a kb. 2 cm-es csíkokra vágott húst is. Erős hőfokon 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami 1 ujjnyira ellepi a húst. Én kb. 700 ml-t öntöttem hozzá. Amikor forr, sózzuk, és közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Amennyiben szükséges, pótoljuk a vizet. Itt nem kell arra törekedni, hogy egy sűrű szaft legyen a végeredmény, hiszen be is habarjuk a ragut, de azért ne egy leves legyen a végén.
A tésztát sós, bő, lobogó vízben a csomagoláson feltüntetett idő alatt készre főzzük, majd leszűrjük. A habaráshoz a tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, majd adunk hozzá egy merőkanálnyit a forró léből, elkeverjük, és besűrítjük vele a ragut. Egyet forralunk rajta, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet, és a tésztával tálaljuk az ételt.
![borsos-tokany-ahogy-a-nagyi-kesziti](https://static.korites.hu/live/uploads/2024/01/borsos-tokany-2-scaled.jpg)
- Elkészítési idő: 80 perc
Ha tetszett a borsos tokány recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
A klasszik húsos kaják a kedvenceid, mt ez a borsos tokány recept? Mutatunk még belőlük párat!
Alföldi gulyásleves
Lajos-féle klasszikus csirkepaprikás galuskával
Klasszikus pulykanyakleves