Sertésszüzet akkor készítek, amikor tényleg van időm foglalkozni a hússal és a körettel is. Így született meg ez a recept!

Az átmosott lencsét egy órára hideg vízbe áztatjuk. 

A megtisztított sertésszüzet sózzuk, borsozzuk és megforgatjuk zúzott fokhagymában. 

Egy sütőbe is rakható serpenyőben nagy lángon, kevés olajon kérgesítjük a húst, majd félretesszük, amíg elkészítjük a baconfonatot. 

A szeletelt baconből egy akkora lapot kell fonni, amibe kényelmesen bele tudjuk majd tekerni az elősütött húst. (A pontos fonási technikát részletesebben is megnézhetitek a videóban.) A baconfonat felületét bekenjük mustárral, rárakjuk az elősütött húst és feltekerjük. 

A baracklekvárt kikeverjük a szójaszósszal, és kívülről ezzel kenjük meg a bacon fonatot. A maradék keveréket pedig félretesszük későbbre. A húst visszahelyezzük a serpenyőbe, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk maximum 20 percre, de ha kicsit rózsaszínebben szeretitek a szüzet, akkor lehet kísérletezni a sütési idővel. 

A lencsefőzelékhez a cukrot közepes lángon karamellizáljuk egy lábasban. 

Hozzáadjuk az étolajat és a fomra vágott vöröshagymát, és egy percig dszteljük. 

Hozzáadjuk a beáztatott lencsét az áztatólevével együtt, és még pótoljuk a folyadékot, hogy bőven ellepje a lencsét. Sózzuk és hozzáadjuk a babérleveleket. Mikor a lencse megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt. A lisztet kikeverjük kb. 100 ml vízzel, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a főzelékhez. Kiforraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt is. Ha szükséges, korrigáljuk az ízeket, és kész is vagyunk. 

A hús befejezése és tálalás

A megsült szüzet kivesszük a serpenyőből, a visszamaradt zsírban pedig megpirítjuk a paradicsompürét. Hozzáadjuk a megmaradt szójás baracklekvárt és a fűszerpaprikát, elkeverjük és felöntjük 100 ml vízzel. Simára keverjük, kiforraljuk, és ezzel a mártással, illetve a főzelékkel tálaljuk a felszeletelt szüzet.

ujevi-lencsefozelek-baconfonatban-sult-sertesszuzzel (2)
Újévi lencsefőzelék baconfonatban sült sertésszűzzel
(Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Sütési idő: 20 perc 
  • Pihentetés: 1 óra 

Ha tetszett az újévi lencsefőzelék baconfonatban sült sertésszűzzel receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük