Ez a pogácsa nem hiányozhat egy jófajta babgulyás vagy palócleves mellől. Ettől függetlenül persze nasiként is megállja a helyét.

Az alföldi zsíros pogácsa elkészítéséhez először a langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és megvárjuk, hogy felfusson. Utána az összes többi alapanyaggal együtt egy dagasztógépben 10 perc alatt alaposan kidolgozzuk a tésztát, és folpackkal lefóliázva 30 percet kelesztjük.  

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen 2 cm vastagra kyújtjuk. A tetejét egy éles késsel óvatosan beirdaljuk (max. 0,5-1 mm mélyen), hogy a sütés közben keletkező gázok ki tudjanak szabadulni a pogiból. 

Egy 5 cm átmérőjű szaggatóval pogácsákat szaggatunk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a köménymaggal. A szaggatásból leeső tésztát újra tudjuk gyúrni, hogy még több pogit szaggathassunk. 

Sütőpapírral bélelt tepsikre pakoljuk őket, egymástól 2 cm távolságra, és még 10 percet kelesztjük letakarva. Végezetül 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a pogácsákat, aztán mehetnek is a gulyás mellé. 🙂

alfoldi-zsiros-pogacsa-3
Alföldi zsíros pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 15 perc
  • Kelesztési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 20 perc

Ha tetszett az alföldi zsíros pogácsareceptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük