Tudhatjátok már, hogy szeretek kelt tésztával dolgozni, rengeteg fom ételkülönlegesség készítő belőle. Most egy karácsonyi ízvilágú kuglófot hoztam, jó játékot hozzá!

A karácsonyi kuglóf első lépéseként a langyos tejbe belekeverünk 1 teáskanál cukrot és 1 evőkanál lisztet a kimért mennyiségekből. Belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen hagyjuk felfutni. A cukorból félreteszünk még egy evőkanállal későbbre, a többit pedig a liszttel és a vaníliás cukorral együtt egy keverőgép üstjébe szórjuk. Hozzáadjuk a felkockázott kírozott citromhéjat és a reszelt citromhéjat is a narancslikőrrel együtt. Belekeverjük a vajat és a tojásokat, majd a felfutott élesztős keveréket is, és az egészből sima tésztát dagasztunk. 

Lefedve langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd lisztezett felületen kettéosztjuk a tésztát és két rúddá sodorjuk. A félretett cukorba belekeverjük a fahéjat, és meghempergetjük benne az egyik tésztarudat. A két rudat összefonjuk, és az alaposan kivajazott kuglófformába fektetjük. Letakarjuk és újabb 40 percig kelesztjük langyos helyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, a sütési idő felében egy sütőpapírral letakarjuk. Még melegen kiborítjuk a formából, langyosra hűtjük és megszórjuk vaníliás porcukorral. 

karacsonyi-kuglof
Karácsonyi kuglóf (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pihentetési idő: 1 óra 20 perc
  • Sütési idő: 35 perc

Ha tetszett a karácsonyi kuglóf recept, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük