Ahány ház, annyi szokás… így van ez a halászlével is. Paksi srácként mi sem kézenfekvőbb számomra ebben az időszakban, mt hogy megmutassam az én halászlé-verziómat.

A paksi halászlé elkészítésének első lépéseként a ponty fejét és farkát levágjuk, illetve a méregfogát és a szemét eltávolítjuk. A ponty derekát sűrűn beirdaljuk a bőrös felénél, utána pedig kétujjnyi vastag patkó szeletekre vágjuk, alaposan besózzuk és hagyjuk legalább 1 órát pihenni a hűtőben.

A fejét és farkát a lábosba tesszük (ha épp nem bográcsban készítjük), és hozzáadjuk a fomra vágott vöröshagymát, valamt az egészben hagyott fokhagymát, paprikát és paradicsomot is. Felöntjük a vízzel, és felforraljuk. Forrástól számítva 30 percet főzzük, majd lehúzzuk a tűzről és szűrővel kiemeljük a szétfőtt halcsontokat, amennyire csak tudjuk. Enyhén meg is nyomkodhatjuk a szűrőben lévő dolgokat, hogy mél több íz visszacsurogjon az edénybe, de passzírozni nem kell!

Újra visszatesszük forrni az alapot, és mikor kellően zubog, beledobáljuk a besózott ponytpatkókat. Ha feldobta a habját a hal, akkor mehet rá a fűszerpaprika. És itt tényleg rettentően fontos, hogy zubogjon, mert csak így tud a fűszerpaprika kellően emulgeálódni a lében. Még 20 percet főzzük a halászlevet, ha kell, sózhatjuk, és el is készültünk. Ha szeretjük és bírjuk, beledobálhatjuk a cseresznyepaprikát a főzés során, vagy akár mellé is tálalhatjuk. Bő sós vízben kifőzzük hozzá a gyufatésztát, és egy friss szelet kenyérrel tálaljuk.

paksi-halaszle
Paksi halászlé (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Főzési idő: 50 perc

Ha tetszett a paksi halászlé receptje, akkor csekkoljátok a videókat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok mket Facebookon, kövessetek mket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Még több halászlé:

Zsolti-féle mohácsi halászlé

Szegedi halászlé

A hagyományos bajai halászlé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük